Korisnički centar

Mobitel i tekučina:

Svima nama prije ili kasnije dogodi se da naš mobilni ljubimac bilo našom bilo tuđom zaslugom dođe u kontakt s tekućinom. Ponekad su to banalna prskanja pićima, ali ponekad znaju biti i krajnje nezgodne situacije ("uskočio sam na jednom tulumu u bazen, ali sam zaboravio da sam odjeven i da mi je mobitel u džepu..."), no neovisno na razlog i kvantitetu tekućine s kojom je vaš uređaj došao u doticaj, posljedice mogu biti krajnje pogubne za njega - prestanak funkcioniranja.

Kada tekućina dođe u dodir sa elementima mobilnog uređaja koji su pod električnim naponom (kojeg daje baterija), dolazi do kratkog spoja, iskrenja, i nepovratnog oštećivanja jednog ili više elemenata. Kako bismo spriječili prethodno opisanu situaciju, čim primjetite da je vaš mobilni uređaj došao u kontakt sa tekućinom, ODMAH IZVADITE BATERIJU I SIM KARTICU - to je prvi korak. Slijedeći korak je da pažljivo pobrišete tekućinu sa uređaja, gdje god vam je dostupan pristup djelovima koji su se natopili tekućinom, te ukoliko sumnjate da je u uređaju na nedostupnim mjestima ostalo još tekućine ostavite ga na suhom i toplom mjestu nekoliko sati da se posuši - doduše, izbjegavajte izravnu izloženost sunčanom svjetlu. Također, iznimno je preporučljivo da uređaj prekrijete paketićima "Silica Gel"-a, ili još bolje da uređaj sa paketićima "Silica Gel"-a pospremite u hermetički zatvorenu vrećicu - paketići će izvući višak vlake i ostatke tekućine iz uređaja brže nego da ste ostavili uređaj da se posuši sam od sebe.

Nikako ne koristite sušila za kosu, ventilatore te ne tresite uređaj jer time omogućavate širenje tekućine na mjesta na kojima je prethodno nije niti bilo!

Naravno, ukoliko niste sigurni da se je uređaj potpuno posušio, preporuka stručnjaka je da uređaj donesete u najbliži ovlašteni servisni centar kako bi se uređaj  očistio od tekućine i eventualne korozije.Kada procijenite da je uređaj u potpunosti suh, vratite bateriju u njeno mjesto i uključite uređaj - ukoliko ste uklonili bateriju dok je uređaj još ispravno radio velike su šanse da će se najnormalnije uključiti i da će nastaviti ispravno raditi, na vaše veliko zadovoljstvo.Na žalost, korisnici iPhone uređaja imaju jedan mali problem - naime baterija se ne može izvaditi, tako da je jedino rješenje ukloniti SIM karticu, papirnatim ručnicima ukloniti čim više tekućine sa uređaja i za svaki slučaj donijeti uređaj u najbliži servisni centar.

__________________________________________________________________________________________________________

 

Ispravno punjenja baterija - životni vijek baterija:

Kako bi baterija zaista bila u stanju doseči svoj največi broj ciklusa punjenja, potrebno je ispravno održavanje. Naime, iako djeluju prilično izdržljive, nepažnjom se mogu lako oštetiti. Postoji nekoliko stvari koje je poželjno da korisnik poštuje kako bi produljio životni vijek svoje baterije.

Formiranje baterije:

Kada prvi puta koristite bateriju u mobitelu, potrebno je "formirati" bateriju. Potrebno je bateriju isprazniti do kraja i puniti cca 10-12h i tako prvih 6-7 puta kako biste mogli koristiti njezin  maksimalni tvornički kapacitet. Pri svakom punjenju baterije, mobitel može neispravno pokazivati oznaku napunjenosti nakon samo cca 30min. ili 2h, to je normalna pojava nakon koje se baterija samo "toplinski" napuni i zbog toga je potrebno puniti prosječnim vremenskim periodom 10 – 12 sati.

Ako neko vrijeme ne namjeravate koristiti vašu bateriju, potrebno ju je odložiti na suho i hladno mjesto. Toplina i obližnji metalni objekti mogu uništiti bateriju. Zbog toga što se baterija s vremenom sama od sebe isprazni, prije ponovne uporabe potrebno ju je nanovo formatirati, pa nije poželjno odlagati obnovljivu bateriju na duži vremenski period. Kako bi baterija zadržala normalne tehničke osobine, s vremena na vrijeme se  treba potpuno napuniti i do kraja isprazniti. Baterije koje se ne koriste duži vremenski period, postupno gube mogučnost skladištenja naboja, pa se brzo prazne samostalno.

Memorijski efekt:

Ako se baterija ne isprazni do kraja ili približno kraju prije ponovnog punjenja, mogučnost je smanjenja energetskog kapaciteta. Ova pojava se naziva memorijski efekt, a posljedica je gomilanja mjehuriča plina na stranicama ćelija. Večina mobilnih telefona zvučnim signalom ili tekstualnom porukom "Battery Low" korisnika podsječaju da če uskoro biti potrebno napuniti bateriju ili zamjeniti napunjenom. Ako očajnički želite natjerati uređaj da još neko vrijeme izdrži uključen, moglo bi pomoči pravovremeno isključivanje zvona, pozadinskog osvjetljenja, vibracijskih upozorenja itd.  Isključivanjem mobitela na krači vremenski period također možeteproduljiti preostalo "standbay" vrijeme kada ga ponovo uključite.

Važna pravila korištenja:

Uvijek oprezno koristite bateriju Vašeg mobilnog telefona. Nemojte je ispuštati s visine niti udarati tvrdim predmetima. Posebno pazite na metalne kontaktne pločice (čelije) na bateriji jer one povezuju mobilni telefon s baterijom. Poželjno je isključiti mobitel prije vađenja baterije, zbog toga mnogi korisnici zanemaruju ovaj važan korak bez kojeg baterija gubi svoja (dobra) svojstva. Izbjegavajte izlaganje baterije sunčevoj svjetlosti jer visoke temperature trajno ograničavaju kapacitet baterije, kao i mobitel koji nije poželjno izlagati direktnom utjecaju sunca.

Dodatne napomene:

Životni vijek baterije je u največem broju slučajeva dovoljan, ako se s njom ispravno postupa. Baterija se može rasprsnuti pri dodiru sa vatrom. Koliko je to moguče koristite punjače jačeg kapaciteta oko 500/1000mAh pogotovo uz smartphone mobitele. Moguče je brže punjenje baterije u trajanju npr. 1 ili 2h no nije preporučeno i kada ste u mogučnosti punite vremenski duže bez obzira na pokazivač (indikator) pune baterije na samom ekranu mobilnog telefona.

________________________________________________________________________________________________________________________

Kako stati na kraj nekontroliranoj potrošnji:

Svi pametni telefoni uključujući i iPhone imaju mogućnost instalacija raznih aplikacija za koje je potrebna podatkovna veza,a većina ima također i tvornički ugrađene takve aplikacije (npr. vremenska prognoza, sinkroizacija elektronske pošte, razni VoIP programi (Skype, Viber)

Potrebno je isključiti tzv. pozadinsku sinkronizaciju (automatska sinkronizacija bez izričitog odobrenja korisnika) tih aplikacija ili ih deinstalirati kako se ne bi spajale na mrežu i generirale podatkovni promet, ili jednostavno isključiti kompletan podatkovni promet preko mobilne mreže. Tada će se uređaj sinkronizirati samo kada je spojen preko Wi-Fi mreže.

Time uređaj prestaje (donekle) biti pametan telefon i postaje „obični“ telefon za primanje i slanje poziva. Iz tog razloga uz takve uređaje operateri u pretplatama nude pakete podatkovnog prometa.Ukoliko imate takvu pretplatu postoje aplikacije koje nadziru Vaš promet tjekom obračunskog razoblja i po potrebi isklučuju podatkovni promet ako "prekardašite" preko dozvoljene potrošnje. Jednostavno unesete obračunsko razdoblje (od prvog do poslijednjeg dana u mjesecu) i količinu podataka koju imate u paketu (512Kb, 1Gb , 2Gb...) i namjestite ga da isključi podatkovni promet na npr. 95% kvote. 

I na kraju, ukoliko nemate data romaing u pretplati, isključite podatkovni promet u roamingu, uštedjet ćete do nekoliko tisuća kuna.